Perfekt i den bagte kartoffel, som sauce til bøffene eller bare som en ekstra krydring til brødet.
Perfekt i den bagte kartoffel, som sauce til bøffene eller bare som en ekstra krydring til brødet.

ENDELIG blev det ramsløg tid igen – og jeg ELSKER bare ramsløg! For dem som ikke kender til ramløg kan jeg fortælle at det er en løgplante, som smager lidt hen af en blanding af purløg og hvidløg. Ramsløg gror fra marts/april og omkring maj begynder de at blomstre med finde hvide blomstre og pynter fantastisk på tallerken eller i salaten. Duften er meget skarp og intens og du vil ikke være i tvivl hvis du først er omgivet af ramsløg. Hele ramsløg kan anvendes – både blade, stængel, blomster og løg. Herhjemme går intet til spilde! Nogen ser ramsløg som ukrudt, mest fordi de har en tendens til at vokse vildt og uhæmmet, mens jeg ser ramsløg som GRATIS mad med mange muligheder. Ramsløg har desuden et indhold af c-vitamin som er langt større end fx citroner.

Har du fået plukket en ordentlig stak kan de opbevares i en plastikpose i køleskabet i 4-5 dage eller i fryseren. Jeg plejer altid at indsamle en ordenlig stak ramsløg inden sæsonen er ovre, så jeg har til hele vinterperioden. Ofte blanchere jeg dem kort, smider dem i blenderen til en puré og fryser deres puré ned i små portioner, fx i en isterningbakke. Det gør det nemt lige at tage en enkelt blok op når man har brug for det, som allerede er hakket og klar til brug. 🙂

Men, men, men – Hvad dælen skal du så bruge alt det her ramsløg til? Kun fantasien sætter grænser! 🙂 Jeg anvender selv ramsløg til mange af de ting hvor jeg normalt bruger hvidløg. I wok, i gryderetten, hakket i en dressing, til kryddersmør, kryddersalt, ramsløgolie, ramsløg eddike, stoppet ind i kyllingebrystet sammen med lidt flødeost, i risottoen, ramsløgpesto, ramsløg hummus, finthakket til at vende bøffen i, i suppe, i laksemoussen – Ja jeg kan blive ved.. Der vil i løbet af det næste stykke tid komme en masse opskrifter på bloggen med nogle af mine ynglingsmåder at anvende de lækre ramsløg på.

Til at starte med får i her opskriften på den letteste kryddersmør med ramsløg. Kryddersmør kan anvendes både til hverdag og fest. Ramsløg smør passer perfekt til grillmaden til sommer. Smid en skive oven på den nystegte bøf som en slags sauce eller brug det i den bagte kartoffel. Du kan også lægge en skive ind under skindet når du steger kyllingen, det giver en fantastisk smag! Jeg har altid selv et par forskellige smør liggende, simpelthen bare fordi jeg synes det er lidt sjovere end almindelig smør 🙂

Krydder smør – til hverdag og fest 🙂

 

Opskrift på ramsløgssmør

Ingredienser:

  • 200 g blødt smør
  • ½ tsk salt (hvis der bruges usaltet smør)
  • 65 g hakket ramsløg

Fremgangsmåde:

Blancher ramsløggene kort i en gryde for at slå eventuelle mikroorganismer ihjel. Dette gøres ved at sætte vand i kog i en gryde. Når vandet koger dyppes ramsløgene kort i det kogende vand. Skyl herefter ramsløgene direkte under iskoldt vand eller kom dem i en skål fyldt med koldt vand og isterninger. Dup ramsløgene tørre med et viskestykke.

Snit ramsløgene fint. Rør alle ingredienserne godt og grundigt sammen enten i en skål med en gaffel, en el-pisker eller kom det i en minihakker og blend det hele sammen. Ved sidst nævnte får smørret en også en lettere grønlig farve. Find ud af hvilken metode der fungere bedst for dig 🙂 Kom det rørte kryddersmør i en skål eller rul det ind i madfilm til en lille pølse. Opbevar smørret på køl til det skal bruges.

Har du lavet en større portion end du har brug for, kan kryddersmørret uden problemer opbevares i fryseren, og tages op når der er brug for det 🙂

TIP:

Du kan lave en kryddersmør af lige præcis det du har lyst til – variations mulighederne er uendelige. Jeg har før eksperimenteret med fx; appelsinsmør, en blandet urtesmør, hvidløgssmør, rødvinssmør, jordbærsmør, chilismør, kanelsmør, og fennikel/estragonsmør. Slip fantasien løs! 🙂 En frugtsmør eller kanelsmør passer super godt oven på grød eller på morgenbrødet.

 Følg med på Bloglovin!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *